Een museum bezoeken zonder de deur uit te gaan

Hermitage

Hermitage

Purmerend – Dit is het derde artikel in de serie “hobby”. Deze keer hebben wij het over het bezoeken van musea.

Vind je het ook leuk om door de museumzalen te wandelen: schilderijen, beelden en historische artefacten te bekijken? Maar het valt niet altijd mee om een museum-uitje te plannen, zeker als het over een museum in een andere land gaat.

Een echt museum bezoeken blijft natuurlijk een bijzondere ervaring, maar als het even niet uitkomt, kan je tegenwoordig thuis via je computer of tablet vele musea bezoeken en zelfs virtuele wandelingen maken door de museumzalen! Dit kan allemaal dankzij het Google Art Project.

Onder het tabje Collecties vind je verschillende Musea van de hele wereld. Rechts boven onder de knop Weergave, kan je kiezen voor geografische weergave. Dan kan je gemakkelijk naar een museum in een bepaald land gaan. Ik kies vandaag een museum in Rusland. Ik heb zin om eens door “The State Hermitage Museum” in Sint-Peterburg te gaan wandelen! Op de titelpagina van het museum zie ik, behalve algemene informatie over het museum, een plaatje met het kopje “Museumweergave” en het kopje “Items”. Ik zie, dat ze 22 items uit dit museum op de site hebben tentoongesteld. Ik klik op het plaatje onder het kopje “Museumweergave” en begin mijn wandeling door de zalen.

Hermitage

Hermitage

Links in het beeld zie ik een plattegrond met mijn positie erop. Rechts in het grotere scherm zie ik een 360 graden foto van het museum interieur. Nu kan ik hier naar harte lust rondkijken, zelfs de prachtige plafondschilderingen zijn goed te zien.  Met behulp van pijlen, die onder in het beeld verschijnen, kan ik mij door de zalen bewegen. Daarvoor hoef ik alleen op het pijltje te klikken, dat in de gewenste richting wijst. Als ik de weg kwijt ben, kan ik altijd mijn positie checken op de plattegrond links. Door op de plattegrond te klikken verplaats ik mij bliksemsnel naar een andere zaal en kijk verder rond. Als ik genoeg heb van de wandeling, sluit ik deze weergave af door op het grote kruis rechtsboven in het beeld te klikken.

Ik wil nu “Items” gaan bekijken. Daarvoor klik ik op de knop “Alle items weergeven” en scrol door de lijst met foto’s van schilderijen en beelden. Als ik een item van dichtbij wil bekijken, klik ik erop en ga ik het beeld inzomen door aan het wieltje van mijn muis te draaien. Zo kan ik tot in het kleinste detail een schilderij bestuderen, zelfs de allerfijnste penseelveegjes zijn goed te zien!

Linksboven in het scherm zie ik de knop “Details” Daar vind ik de beschrijving van dit schilderij, gerelateerde video’s, de aanmaakdatum etc.

Rembrandt

Rembrandt

Na een halfuur bezig te zijn, kan ik mij bijna voorstellen, dat ik even naar Sint-Petersburg ben geweest en een fijne tijd heb doorgebracht binnen de muren van de beroemde Hermitage. Het is genoeg voor vandaag, maar de volgende keer ga ik naar New York! Ik heb gezien, dat ze een uitgebreide item collectie hebben van het “Museum of the City of New York”…ik ben benieuwd!