Genealogie als hobby

Stamboom maken met Aldfaer

Stamboom maken met Aldfaer

Purmerend – BlijfLeren begint een serie artikelen over verschillende hobby’s. Het eerste artikel gaat over Genealogie als hobby.

Veel mensen vinden het interessant om meer te weten te komen over hun eigen voorouders, waar ze vandaan komen en wat zij zoal deden. Vroeger moest men daarvoor de archieven in  duiken. Tegenwoordig kan dit ook prima vanuit je luie stoel achter je pc of met je tablet op schoot.

Er zijn meerdere handige stamboomprogramma’s op het internet te vinden, wij gaan vandaag iets vertellen over Aldfaer.  Dit programma kan je gratis downloaden van de site en installeren op je computer. Vervolgens kan je in dit programma je voorouders invoeren zodat je stamboom steeds uitgebreider en gedetailleerder wordt.

Begin bij je naaste familie, praat met iedereen die wat te vertellen heeft over je voorouders, noteer namen, data en bijzondere details. Bekijk oude fotoalbums, lees onderschriften, scan oude foto’s.  Voer alle informatie die je hebt,  vervolgens in Aldfaer in.

Na een tijdje heb je een aardige verzameling, maar op een gegeven moment heb je alles al gehad. Hoe kom je aan extra informatie over je verdere voorouders, zonder het archief in te duiken? Het antwoord ligt voor de hand: Googlen! Voer de naam van een voorouder  in, in het zoekscherm van Google. Bekijk de zoekresultaten: let op de genealogische sites, zoals Genealogie Online of Wie was wie of Family Search. Soms zie je links naar online stamboomsites van andere hobbyisten waar je ook het een en het ander uit kan halen.

Als je een bekende persoon tegenkomt tussen je voorouders, dan kan je daar vaak meer informatie over vinden, bijvoorbeeld op Wikipedia.

Als je lekker bezig bent met je hobby, is het leuk om erover te praten, het liefst met mensen die je interesse delen. Dan ga je bijvoorbeeld naar het Stamboom forum.

Wil je het ook proberen? Gewoon beginnen! En veel plezier met je nieuwe hobby!

Of is het misschien iets voor je vader of moeder? Het is helemaal niet erg als ze nog geen computer of tablet gebruiken! Met privé les aan huis van BlijfLeren zijn ze binnen kortste keren in staat om zelfstandig te internetten en kunnen ze aan de slag met het maken van hun stamboom!